مقالات
چگونه یک بودجه بندی داشته باشیم
راهنمای گام به گام شما
خلاصه :
در ابتدا ممکن است بودجه بندی سخت به نظر برسد اما شما میتوانید آن را انجام دهید. چگونه؟ (مدت زمان خواندن این مطلب: ۷ دقیقه)چون هیچکس یک فیل را یکدفعه نمیخورد. (شما در یک لحظه فقط یک لقمه میتوانید بردارید.) و هیچ کس مانند یک حرفهای به بودجه بندی نمی پردازد. (در ابتدا یک قدم بردارید.)
پس گام به گام جلو میرویم:
گام 1: درآمد خود را فهرست کنید
گام 2: هزینههای خود را فهرست کنید
گام 3: هزینهها را از درآمد کم کنید
گام 4: هزینههای خود را پیگیری کنید
گام 5: قبل از شروع ماه یک بودجه جدید تهیه کنید
بودجه بندی چیست؟
بیایید کلمه بودجه بندی را تعریف کنیم. بودجه بندی فقط یک برنامه است. این محدودیتی برای خرج کردن نیست، بلکه برنامهای است برای کاری که با پول خود انجام خواهید داد.
وقتی یاد میگیرید که چگونه بودجه بندی کنید – و آن را هر ماه انجام دهید – برای پول خود هدف تعیین میکنید. شما کنترل را به دست میگیرید، خداحافظ اضطراب پول، سلام اهداف مالی
به خواندن این مقاله ادامه دهید تا ببینید چگونه میتوانید آن را محقق کنید تا بتوانید بودجه بندی مناسب برای خود تهیه کنید.
چگونه در 5 گام بودجه بسازیم
مهم نیست در حال حاضر در مورد بودجهبندی چه احساسی دارید، مهم نیست که چه اهداف مالی دارید، شما بدون توجه به درآمدتان میتوانید تنها در پنج مرحله بودجهبندی داشته باشید.
ابتدا تصمیم بگیرید که میخواهید بر روی کاغذ یا روی رایانه و یا در یک برنامه، بودجهبندیتان را بنویسید. در هر صورت شروع به نوشتن بر روی یک صفحه کاغذ، اصلاً مشکل به نظر نمیرسد.
نکته حرفهای: قبل از اینکه وارد گامها شوید، حساب بانکی آنلاین خود را باز کنید یا صورتحسابهای بانکی خود را داشته باشید. شما برای شروع میتوانید اطلاعات خوبی از این صورت حسابها بدست آورید.
- گام 1: درآمد خود را فهرست کنید
درآمد عبارت است از هر پولی که قصد دارید در آن ماه به دست آورید – عبارت است از حقوق عادی شما و هر پول اضافی که از طریق اضافه کاری، فروش لوازم اضافی، شغل پارهوقت و هر چیز دیگری که بدست میآورید.
آیا آخر هفتهها کار میکنید؟ این درآمد است و به بودجه شما وارد میشود.
برای هر حقوقی که میگیرید (چه خودتان و چه همسرتان) ردیفهای بودجهای جداگانه ایجاد کنید، بهعلاوه هر چیزی که اضافه میشود.
توجه: شما در اینجا با درآمد خالص کار میکنید، به این معنی که پس از کسر مالیات یا هر چیز دیگری که از حقوق شما برداشته میشود، درآمد خالص دارید. به این مثال توجه کنید:
حقوق من 1: 8 میلیون تومان
حقوق همسرم 1: 5 میلیون تومان
حقوق من 2: 3 میلیون تومان
حقوق همسرم 2: 2 میلیون تومان
کار اضافی: 2 میلیون تومان
درآمد کل: 20 میلیون تومان
اگر درآمد نامنظمی دارید به آنچه در چند ماه گذشته به دست آوردهاید نگاهی بیندازید و کمترین مقدار را به عنوان ردیف بودجه برنامهریزی شده این ماه در نظر بگیرید. اگر درآمد بیشتری کسب کنید و آن پول اضافی را به هدف مالی خود یا ردیف بودجه دیگری اضافه کنید، میتوانید بعداً در ماه تنظیم کنید.
- گام 2: هزینههای خود را فهرست کنید
اکنون که برای پولی که وارد میشود برنامه ریزی کردهاید حالا میتوانید برای خروج پول برنامهریزی کنید. وقت آن است که هزینههای خود را فهرست کنید! (بله، در این زمان است که آن حساب بانکی یا صورتحساب بسیار مفید میشود.)
نکته حرفهای: وقتی در حال تهیه بودجه هستید، قبل از اینکه همه چیزهایی را که برای این ماه میپردازید محاسبه کنید، مقداری از پول را کنار بگذارید. ما به 10 درصد درآمد شما در اینجا نیاز داریم چون همیشه روحیه بخشش داریم! در مرحله بعد، برای اهداف پسانداز خود، مانند یک صندوق اضطراری، 10 درصد بودجه اختصاص دهید. قبل از اینکه به دیگران بپردازید، ابتدا باید به خودتان پول بدهید!
مرحله بعدی چیست؟
چهار دیواری خود را پوشش دهید. این شامل غذا، پوشاک، مسکن (و خدمات آب و برق، تلفن و...) و حمل و نقل است. برای هر یک از اینها یک دسته بندی بودجه ایجاد کنید و ردیفهای بودجه را برای هزینههای خاص خود در زیر آن ایجاد کنید. به مثال زیر توجه کنید:
ممکن است برای شما این هزینهها وجود داشته باشد البته با اعداد و ارقام مخصوص شما.
طبقه بندی بودجه: غذا
مواد غذایی: 4 میلیون و یکصد هزار تومان
طبقه بندی بودجه: مسکن و خدمات شهری
اجاره: 6 میلیون تومان
برق: 220 هزار تومان
آب: 140 هزار تومان
گاز: 100 هزار تومان
تلفن ثابت و همراه: 200 هزار تومان
هزینه نگهداری (شارژ): 200 هزار تومان
طبقه بندی بودجه: حمل و نقل
بنزین: 240 هزار تومان
طبقه بندی بودجه پوشاک
لباس زمستانی: 5 میلیون تومان
برخی از این هزینهها را هزینههای ثابت مینامند مانند اجاره یا وام مسکن.
سایر هزینهها مانند خواربار فروشی یا بنزین تغییر میکند. به هر حال، حدس زدن این ردیف بودجه مواد غذایی در ابتدا بسیار سخت است، بنابراین فقط با یک تخمین واقعاً خوب بر اساس هزینههای گذشته خود شروع کنید. در ماههای آینده بهتر یاد خواهید گرفت که در اینجا به چه چیزی نیاز دارید.
در گام بعد، بقیهی هزینههای ماهانه را فهرست کنید. با موارد ضروری شروع کنید: ما در مورد بیمه، بدهی، مراقبت از کودکان و غیره صحبت میکنیم. سپس در یک خط متفرقه هر چیز غیر ضروری را مانند مخارج شخصی، تفریحات و سرگرمی یاداشت کنید.
سپس از حساب بانکی آنلاین خود یا صورتحسابهای بانکی خود برای تخمین آنچه قصد دارید خرج کنید، استفاده کنید.
اگر برای پس انداز پول، رهایی از بدهی یا اهداف پولی دیگر تلاش میکنید، هزینههای غیر ضروری را کاهش دهید تا خیلی سریعتر به این هدف برسید.
برای ردیفهای بودجه جدید خود دسته بندیهای بودجهای جدیدی ایجاد کنید. البته اگر برای صرف غذا در بیرون از خانه پول خرج میکنید میتوانید فقط ردیفی به نام رستورانها را در دسته غذایی خود اضافه کنید - فقط به یاد داشته باشید که خرید موادغذایی یک ضرورت هستند، اما غذاهای فانتزی در خارج از خانه اینطور نیستند.
- گام 3: هزینهها را از درآمد کم کنید
زمان انجام بازی ریاضی است! (خیلی بد نخواهد بود. اما کاملاً ضروری است. بیایید این کار را انجام دهیم.)
تمام هزینههای خود را از درآمدتان کم کنید. این عدد باید برابر با صفر باشد. ما این را بودجه مبتنی بر صفر مینامیم.
این نکته کلیدی است: بودجه مبتنی بر صفر به این معنا نیست که اجازه دهید حساب بانکی خود به صفر برسد. مقداری ذخیره در حدود2 میلیون تومان نگهدارید.
همچنین به این معنی نیست که تمام پول خود را به باد بدهید. این دلیلی است که ما این روش را دوست داریم. بودجه بندی مبتنی بر صفر فقط به این معنی است که شما برای هرپولی که خرج میکنید برنامهای دارید: خرج کردن، پرداخت، پس انداز یا پرداخت بدهی همه اینها حساب شده است.
شما برای پول خود سخت کار میکنید، درست است؟ خب، باید پول برای شما سخت کار کند! هر ریال، به تنهایی.
اما اگر هزینههای خود را از درآمدتان کم کنید و پولی باقی بماند، آن وقت چه کار میکنید؟ پول را بدون برنامه نگذارید تا صرف خرید تنقلات و خریدهای غیر ضروری شود. این پولهای مانده را برای اهداف پولی و مالی خود به کار ببرید.
اگر در نهایت یک عدد منفی داشته باشید چه؟ شما فقط باید هزینهها را کاهش دهید تا زمانی که درآمد منهای مخارج شما برابر با صفر شود. (نکته: از قسمت صرف غذا در بیرون از خانه و ردیفهای بودجه سرگرمی شروع کنید. اگر شما عاشق رستورانها هستید، ضربه سختی به شما وارد میشود. اما نمیتوانید بیشتر از آنچه که دارید خرج کنید. این را فهمیدید!)
اگر هنوز در تلاش برای تامین هزینههای زندگی خود هستید، قدرت کار اضافی یا وقت اضافه را فراموش نکنید. فقط به یاد داشته باشید که وقتی درآمد خود را افزایش میدهید، هزینههای خود را افزایش ندهید. پول نقد اضافی شما باید هزینههای بودجهبندی شده شما را پوشش دهد.
برای بودجهبندی و راحتی کار خود از برنامههای موبایلی استفاده کنید. اما فراموش نکنید که باید پایبند آن باشید.
- گام 4: هزینههای خود را پیگیری کنید (در تمام ماه)
برای یکی از بزرگترین رازهای نحوه بودجهبندی آماده هستید تا آن را خیلی خوب انجام دهید؟
ردیابی تراکنشهای خود، یعنی تمام اتفاقاتی که برای پول شما میافتد را حساب کنید.
وقتی باک بنزین را پر میکنید، این هزینه را از حمل و نقل کم کنید. وقتی اجاره را پرداخت میکنید، آن هزینه را از مسکن کم کنید. وقتی در راه دفتر کار خرید میکنید، آن هزینه را از مخارج شخصی خود (یا هر ردیف بودجهای که برای آن در نظر گرفتهاید) کم کنید.
همانطور که در حال ردیابی هستید، تنظیمات لازم را انجام دهید. این بودجه شماست. شما کاری را میکنید که به نفع شماست. اگر قبض برق بیشتر از چیزی است که فکر میکردید، فقط یک ردیف بودجه دیگر را تنظیم کنید تا آن را جبران کنید. اگر قبض آب کمتر شد، آن پول را به هدف مالی فعلی خود منتقل کنید یا آن را به ردیف بودجه اضافه کنید.
درباره خوبیهای پیگیری تراکنشها دیگر حرفی نمیتوان زد. اما به طور خلاصه، ما این گام بودجهبندی را دوست داریم زیرا باعث میشود که شما اینگونه باشید:
- نسبت به بودجه خودتان و اهداف مالی خود پاسخگو میباشید. (همچنین همسرتان، اگر متاهل هستید! شما دو نفر حساب مشترک دارید، بنابراین به عنوان یک تیم، بودجهبندی میکنید!) هیچ چیزی نباید مخفی بماند. وانمود نکنید که خریدی اتفاق نیفتاده است.
- از خرج کردن اضافی خودداری میکنید، زیرا با وارد کردن هزینهها، میبینید که در هر ردیف بودجه چه چیزی باقی مانده است! فوراً خواهید فهمید که چه چیزی باقی مانده است تا بیش از حد خرج نکنید.
- در بودجهبندی کردن در اوج میمانید. بودجهبندی تنظیم یک پروژه و فراموش کردن آن نیست. زودپز نیست (زود به نتیجه نمیرسد) وقتی تراکنشها را ردیابی میکنید، میتوانید تنظیماتی را انجام دهید تا بدانید پولتان به کجا میرود.
- عادات خرج کردن خود را یاد میگیرید تا بتوانید به مسیر اهداف خود بازگردید و در نهایت آنها را محقق کنید.
- گام 5: قبل از شروع هر ماه یک بودجهبندی جدید تهیه کنید
در حالی که بودجه شما نباید از هر ماه به ماه دیگر خیلی تغییر کند، واقعیت این است که هیچ دو ماه دقیقاً یکسان نیست. به همین دلیل است که برای هر ماه یک بودجه جدید ایجاد کنید، قبل از شروع ماه. سپس میتوانید به برخی از هزینهها خیره شوید و بگویید: "شما برای حساب بانکی من شگفت زده نخواهید بود."
هنگامی که آماده بودجه بندی بعدی خود هستید، کافی است بودجه این ماه را در بودجه بعدی کپی کنید و سپس تغییراتی را برای هر چیز جدیدی که در راه است ایجاد کنید.
در اینجا چند نمونه از هزینههای ماهانه برای آماده سازی آورده شده است:
- جشنهایی مانند تولدها و سالگردها: هرگز آن ها را فراموش نکنید.
- تعطیلات: آیا به آرایش، هدایا یا مهمانی نیاز دارید؟
- خریدهای فصلی: فراموش نکنید که برای فصل بازگشت به مدرسه بودجه اختصاص دهید.
- هزینههای شش ماهه: آیا بیمه خودرو خود را دو بار در سال پرداخت میکنید؟ آیا در ماه آینده نیاز به تعویض روغن دارید؟
- هزینههای سالانه: آیا زمان معاینه چشم سالانه شما فرا رسیده است؟ آیا زمان مراجعه به دندانپزشکی فرا رسیده است؟
در اینجا یک راه برای مدیریت هزینههای در حال تغییر در بودجه شما وجود دارد:
یک دسته بندی بودجه به نام هزینههای خاص ماه یا هزینههای متناوب ایجاد کنید.
سپس هر خطی را که برای آن ماه نیاز دارید اضافه کنید و خطوط ماه گذشته را که دیگر نیازی ندارید حذف کنید.
این پول از کجا آمده است؟ میتوانید هزینههای خود را در جای دیگری کاهش دهید و آن پول را به این دسته منتقل کنید.
اگر این کار پیچیده یا بد به نظر میرسد، به این دلیل است که در ابتدای آن هستید. تقریباً سه ماه طول میکشد بتوانید به راحتی بودجهبندی را انجام دهید، پس کمی به خودتان لطف داشته باشید و روی آن کار کنید! مزایای بودجه بندی بسیار بیشتر از تلاشی است که انجام خواهید داد.
چرا تهیه بودجه بسیار مهم است؟
مزایای آن چیست؟ چرا ارزشش را دارد؟ زیرا در بودجه بندی به جای اینکه فکر کنید پول شما کجا رفته است به شما میگوید که کجا بروید. این بودجهبندی نشان میدهد که مسئول پول شما چه کسی است. (خودتان هستید!)
بودجه بندی به این معناست که چگونه هر هدف پولی را محقق میکنید - این نحوه پیشرفت در امور مالی است! شما را تحت کنترل قرار میدهد. به شما اجازه میدهد که پول خود را در راه خودش خرج کنید.
صادقانه معتقدیم که بودجهبندی – و زندگی با آن بودجهبندی – یکی از مهمترین تصمیمهایی است که در رابطه با امور مالی خود میگیرید.
با بودجه بندی گزارشهایی را دریافت خواهید کرد که روند درآمد و هزینههایتان را به شما نشان میدهد. سپس میتوانید ببینید که آیا این عادتهای خرج کردن با اهداف پولی شما مطابقت دارد یا خیر.